× Menu
Persoonlijk advies nodig?

Neem contact met onze natuursteenexperts.

Maandag - vrijdag 08:30 - 17:00 uur

Wat is natuursteen?

Natuursteen is een verzamelnaam voor alle gesteenten in de aardkorst. Dat kan vloeibaar gesteente zijn of versteend sediment, zoals klei of zand.
Vloeibaar gesteente wordt gevormd uit magma of lava. Natuursteen wordt al gevormd sinds het ontstaan van de aarde. Normaal gesproken duurt het ontzettend lang voordat de steen gestold en gevormd is. Bij een vulkaanuitbarsting komt het proces echter letterlijk en figuurlijk in een stroomversnelling.

steenbok-natuursteen-wat-is-natuursteen

Graniet

Graniet, 1 van de natuursteensoorten die verkrijgbaar is in onze webshop, is een stollingsgesteente. Dat houdt in dat het is ontstaan door de ondergrondse stolling van magma. Graniet heeft een extreem hoge hardheid. Dat komt doordat het stollingsproces diep onder de grond heeft plaatsgevonden. Op die plek koelt het gesteente zeer langzaam af, wat de hardheid veroorzaakt. Door de trage stolling hebben de mineralen in het gesteente kristallen gevormd. Die kristallen maken elk stuk graniet uniek. Zelfs als 2 stukken graniet vlakbij elkaar worden gewonnen, kunnen ze daadoor heel verschillend zijn.

Hoe wordt natuursteen gewonnen?

In onze webshop verkopen we diverse graniet- en composietsoorten. Graniet is een natuursteen en composiet is samengesteld uit gerecyclede natuursteensoorten, zoals graniet en kwarts. Maar hoe wordt natuursteen eigenlijk gewonnen, zodat wij er mooie producten van kunnen maken? 

Voordat natuursteen als graniet gewonnen wordt, kan het al miljoenen jaren in de grond gezeten hebben. In speciale groeves ziet dit ondergrondse gesteente pas voor het eerst het daglicht. Steengroeves zijn over de hele wereld te vinden. Ze zijn opgebouwd uit verschillende lagen; ook wel banken genoemd.

Benodigd gereedschap

De methoden die tegenwoordig worden gebruikt om natuursteen te winnen, stammen uit de tijd van de oude Egyptenaren en Romeinen. Uiteraard is de techniek met z’n tijd meegegaan. Waar vroeger alles met de hand gebeurde, gebruikt men nu grote machines voor het zagen en vervoeren van het gesteente. In grote blokken wordt het gesteente de groeve uit gehaald. De blokken kunnen makkelijk 3 meter groot zijn en 20.000 kilogram wegen!

Om een blok natuursteen van de rotswand te splijten, wordt eerst gekeken waar de natuurlijke breuklijnen van het gesteente zich bevinden. Op die plekken is het natuursteen wat kwetsbaarder en dus makkelijker te splijten. Tegenwoordig boren de werklui gaten in de breuklijn en slaan ze stalen wiggen in die gaten. Vroeger gebruikten ze hiervoor houten wiggen. Als de wiggen in het natuursteen waren geplaatst, werden ze nat gemaakt. Het hout zette dan uit en creëerde een spleet in de steen. Meestal worden de enorme blokken in kleinere platen gezaagd. De zaagbladen die daarvoor worden gebruikt, zijn voorzien van diamant. Niet voor de sier, maar puur omdat diamant sterker is dan natuursteen. Grote laadmachines brengen de blokken natuursteen naar een verwerkingspunt. Daar worden ze bijvoorbeeld gepolijst of gezoet, waardoor ze een glanzend of juist mat uiterlijk krijgen.

Waarom is natuursteen zo populair

Allereerst trekt het unieke uiterlijk van natuursteen veel mensen aan. Waar ze ook naar op zoek zijn, er is altijd wel een plaat steen die aansluit bij hun wensen. Daarnaast is een natuursteen als graniet keihard vanwege het jarenlange uithardingsproces dat het heeft doorstaan. De hardheid maakt het materiaal duurzaam, hittebestendig en vorstbestendig. Dat maakt het geschikt voor gebruik binnens- en buitenshuis. Verder heeft natuursteen weinig onderhoud nodig en kan het ook nog op verschillende manieren bewerkt worden.

Natuursteen: een eeuwenoud bouwmateriaal

Natuursteen wordt al eeuwenlang als bouwmateriaal gebruikt. Zelfs de hunebedden in Drenthe bestaan uit graniet, terwijl deze steensoort van nature niet in ons land voorkomt.

Waarschijnlijk zijn voor de bouw van de hunebedden zwerfstenen gebruikt die ons land zijn binnengekomen via gletsjers. De gebruikte stenen komen oorspronkelijk uit de bergen van Scandinavië. Ook in de hedendaagse bouw wordt natuursteen nog veel gebruikt. Je vindt het terug in vensterbanken, aanrechten, dorpels, erkers of grafstenen.

Heeft u zelf interesse in een natuursteen product? Neem dan contact met ons op. In onze zagerij zagen we verschillende soorten graniet en composiet in de maten die u wenst.

steenbok-natuursteen-wat-is-natuursteen