Waarom natuursteen onderhouden?

Natuursteen onderhouden is misschien niet het leukste klusje, maar het is wel degelijk belangrijk. Ook al is natuursteen nóg zo’n sterk product, veelvuldig gebruik kan toch slijtage veroorzaken.

Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat natuursteen meestal poreus is. Vloeistoffen die op het oppervlak terechtkomen, trekken er daardoor snel in. Dat veroorzaakt vlekken die moeilijk te verwijderen zijn.

Gelukkig kunt u daar wat tegen doen: het natuursteen oppervlak regelmatig onderhouden. En maakt u zich geen zorgen: die klus is echt niet zo zwaar als hij nu klinkt.

Natuursteen reinigen

Het is vooral belangrijk dat u uw natuursteen oppervlak regelmatig reinigt. Wees daarbij voorzichtig met de hoeveelheid water die u gebruikt.

Zodra er te veel water op het vloeroppervlak blijft liggen, trekt het via de voegen en de plinten in de vloer. Dat veroorzaakt beschadiging.

In plaats daarvan gebruikt u voor uw wekelijkse reinigingsbeurt eerst de stofzuiger. Daarna dweilt u het oppervlak met een speciaal voor natuursteen ontwikkeld reinigingsmiddel.

Zo’n middel is volledig zuurvrij. Zuur onttrekt namelijk kalk uit het gesteente. Dat zorgt voor doffe plekken op het oppervlak.

Op deze pagina vindt u geschikte reinigingsmiddelen. Vermijd te allen tijde zure reinigingsproducten, zoals kalkreinigers of middelen waar citroen in verwerkt zit.

Ook als u zure voedingsmiddelen morst op uw natuursteen oppervlak, zoals wijn of citroensap, is het van belang dat u die direct verwijdert.

Natuursteen impregneren

Om uw natuursteen extra te beschermen, is het raadzaam het oppervlak te impregneren. Impregneermiddel trekt in de poriën van de steen, waardoor het van binnenuit het oppervlak beschermt tegen vlekken.

Steenbok Natuursteen biedt diverse soorten impregneermiddel:

  • voor een glanzend oppervlak
  • voor een mat oppervlak
  • met kleurverdieper
  • zonder kleurverdieper
  • Houd bij de keuze voor het middel rekening met het soort oppervlak dat u wilt beschermen.

Begin bij een nieuwe vloer niet te vroeg met het impregneren van uw vloer. Pas als de vloer volledig droog is, mag er een impregneermiddel overheen. Dit droogproces kan wel enkele maanden duren.

Gaat u eerder met impregneermiddel aan de slag, dan krijgt het nog aanwezige vocht niet de kans om uit de vloer te trekken. Daardoor kunnen vlekken ontstaan.

Natuursteen voeden

Buiten dat natuursteen regelmatig gereinigd moet worden, heeft het ook voeding nodig om mooi te blijven.

Onze speciale onderhoudsproducten zijn zo samengesteld dat uw natuursteen oppervlak niets tekort komt.

Zo gepiept!

Als u bovenstaande leest, denkt u misschien dat het onderhoud van natuursteen oppervlakken veel tijd en moeite kost.

Het tegendeel is waar.

Met de juiste middelen is de verzorging van uw vloer zo gepiept! Steenbok Natuursteen levert u alles wat u nodig hebt voor een mooie, goed onderhouden vloer die tegen een stootje kan.